Το Εργαστήριο

Βασικός σκοπός και τομείς δραστηριότητας

Το «Εργαστήριο Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Μέσων Οπτικής Επικοινωνίας GRAPHMEDLAB (The Hellenic Graphic-Media Research Lab), έχει ως αποστολή:

    • Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος και ειδικότερα της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών καθώς και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
    • Την υποστήριξη διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
    • Την προαγωγή των διδακτικών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ καθηγητών και ερευνητών με συγγενή ή συμπληρωματικά επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης εντός του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    • Τη συνεργασία κάθε μορφής με Ερευνητικά Κέντρα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
    • Τη συνεργασία με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επιστημονικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με διεθνείς οργανισμούς ή οργανώσεις καθώς και με παραγωγικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα στα συναφή επιστημονικά πεδία, ώστε να συμβάλλουν στην από κοινού διερεύνηση λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων.
    • Την παροχή γνωμοδοτήσεων ως εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
    • Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και οργανισμούς.
    • Την προσέλκυση χρηματοδοτούμενης έρευνας από εθνικούς και διεθνείς πόρους σε επιστημονικούς τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου ή επιμέρους πεδία εξειδίκευσης των μελών του.
    • Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για αναγνωρισμένου κύρους για συνεργασία.

 

Το εργαστήριο GRAPHMEDLAB, σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις όπως περιγράφονται κατωτέρω (ενδεικτική καταγραφή):

Εφαρμογές Επιστημών και Τεχνολογιών Γραφικών Τεχνών και Εκτυπώσεων σε έντυπα, ηλεκτρονικά και κινητά μέσα οπτικής επικοινωνίας για τον ελληνικό τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και γενικότερα την προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας.

Εκτυπώσεις και Συσκευασία: Υποστήριξη των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων μέσω ολιστικών στρατηγικών σχεδιασμού και παραγωγής Συσκευασίας, στυλοβάτη των ελληνικών εξαγωγών.

Εργα σχεδιασμού και ανάπτυξης καινοτομικών συστημάτων οργάνωσης και  διαχείρισης της παραγωγής  με  στόχο τη  μείωση της σπατάλης πόρων κάθε είδους για όλα τα είδη των εκδόσεων- εντύπων και ηλεκτρονικών και των συσκευασιών. 

Ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών (best practices) βάσει της φιλοσοφίας του Lean Manufacturing και των εξελίξεων που προκύπτουν από  την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) και του Ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ανάπτυξη προδιαγραφών και προτυποποιήσεων για τις παραγγελίες εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας με στόχο την μείωση του κόστους αυτών.

Ανάπτυξη προδιαγραφών και προτυποποιήσεων για τα έντυπα ασφαλείας, και για τις παραγγελίες δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα οπτικής επικοινωνίας.

Ανάπτυξη συστημάτων για την ορθολογική διαχείριση και έκδοση περιεχομένου, την ανάπτυξη εναλλακτικών και  αλληλοσυμπληρούμενων μορφών έκδοσης εκπαιδευτικού και λοιπού  περιεχομένου (συστήματα cross media publishing) για τα διδακτικά βιβλία, τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και γενικότερα για τα έντυπα του Δημοσίου.

Ανάπτυξη προδιαγραφών ποιοτικού σχεδιασμού και παραγωγής εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων στην οπτική επικοινωνία, μέσω της προτυποποίησης της διαχείρισης και του σχεδιασμού της παραγωγής. 

Ανάπτυξη προδιαγραφών των τυπογραφικών χαρακτηριστικών, των διεπιφανειών, αλληλεπίδρασης και της διαδραστικότητας στα κάθε είδους συστήματα και πλατφόρμες ηλεκτρονικής επικοινωνίας πολιτών με υπηρεσίες.

Ανάπτυξη των συνεργασιών με Συλλογές και Μουσεία Τυπογραφίας, Εκτυπώσεων και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς.