Υποδομές, Χρήση Εξοπλισμού

Ως χώροι του Εργαστηρίου καθορίζονται οι εξής που λειτουργούν στην δικαιοδοσία του Τομέα / Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών:

  • Εργαστήριο εκτυπώσεων (Όφσετ, Ψηφιακή εκτύπωση, Μεταξοτυπία, Τυπογραφία)
  • Εργαστήριο χρώματος γραφικών τεχνών και εκτυπώσεων
  • Εργαστήριο Περατώσεων – βιβλιοδεσίας
  • Εργαστήριο Μοντάζ
  • Εργαστήριο Χημείας και Υλικών Γραφικών Τεχνών
  • Εργαστήριο Προεκτύπωσης
  • Εργαστήριο Πολυμέσων

 

Ανάλογα με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, χρησιμοποιούνται οι ανωτέρω χώροι. Οι κύριοι χώροι του εργαστηρίου είναι οι χώροι του εργαστηρίου εκτυπώσεων και του εργαστηρίου Χρώματος Γραφικών Τεχνών και Εκτυπώσεων.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται χώροι που εκτελούνται ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες συναφείς με την αποστολή του και με τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών, εκτυπώσεων και συσκευασίας. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι αποθήκες υλικών και αναλωσίμων, καθώς και το σύνολο των ειδικών εγκαταστάσεων με τον τεχνικό εξοπλισμό για την διενέργεια ερευνητικών εργασιών και εκπαιδευτικών εργαστηριακών ασκήσεων. Στους ανωτέρω χώρους αναρτώνται  πινακίδες με τον τίτλο και το λογότυπο του Εργαστηρίου

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ενημερώνεται από τα μέλη του Εργαστηρίου ή τον Υπεύθυνο  Ερευνητικής Μονάδας, πριν από τη διεξαγωγή κάθε εργασίας, που πρόκειται να λάβει χώρα στο Εργαστήριο και σε συνεργασία μαζί τους καθορίζει την προτεραιότητα χρήσης χώρων και εξοπλισμού. Για την εύρυθμη λειτουργία του εργαστηρίου συντάσσεται πρόγραμμα χρήσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου έχει την ευθύνη για την εν γένει καλή λειτουργία του εξοπλισμού του Εργαστηρίου, την τακτική του συντήρηση, τη δυνατότητα αναβάθμισής του, τη σωστή και αποτελεσματική χρήση του εξοπλισμού και των υλικών, την παραμονή των απασχολούμενων (προσωπικού, φοιτητών, επισκεπτών) στους χώρους του εργαστηρίου, την ασφάλεια των χώρων αποκλειστικής χρήσης του Εργαστηρίου.

Η χρησιμοποίηση ή ο δανεισμός εξοπλισμού αποκλειστικής χρήσης του Εργαστηρίου επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό που είναι υπεύθυνοι και οι οποίοι έχουν ειδική επί αυτού του εξοπλισμού εκπαίδευση και εξουσιοδότηση από το Διευθυντή του Εργαστηρίου. Κινητά όργανα και διατάξεις, τα οποία παραδίδονται για τη διεξαγωγή εργασιών εκτός του Εργαστηρίου, επιστρέφονται, μετά τη χρήση τους, στην κατάσταση που είχαν παραδοθεί και αφού έχει προηγηθεί έγγραφη έγκριση από τον Διευθυντή.

Για την εκτέλεση ερευνητικής εργασίας στους χώρους του Εργαστήριου κάνοντας χρήση του εξοπλισμού του, από άλλους ερευνητές, που δεν είναι μέλη του εργαστηρίου χορηγείται σχετική άδεια από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, με την προϋπόθεση ότι πρέπει να είναι σε συνεργασία με κάποιο μέλος ή μέλη της βασικής ομάδας του Εργαστηρίου.